Posted by: smkta | September 1, 2009

LATIHAN KEBAKARAN DI SMK TUN AMINAH

Oleh : Raja Zarith Najwa Raja Zakaria
Disunting oleh : Toriani Musa

SMK Tun Aminah, Sabtu – Pada 15 Ogos yang lalu, bertempat di padang sekolah, telah diadakan latihan kebakaran. Program tahunan sekolah yang diadakan dua kali dalam setahun ini telah dikendalikan oleh Persatuan Kadet Bomba dan Penyelamat SMKTA yang diketuai oleh Encik Zaihan bin Salim. Beberapa orang pegawai Bomba daripada Pejabat Bomba Jalan Timah Sari juga turut serta menjayakan latihan kebakaran ini.

“Latihan kebakaran ini diadakan untuk melatih pelajar agar lebih bersedia jika mengalami kebakaran sebenar. Kepekaan pelajar terhadap keadaan di sekeliling mereka turut diuji dalam latihan ini,” kata Encik Zaihan apabila ditanya tentang tujuan mengadakan latihan kebakaran ini.

Latihan kebakaran ini bermula apabila siren kecemasan dibunyikan secara berterusan. Pelajar, guru dan kakitangan sokongan sekolah bergegas menuju ke kawasan lapang yang hampir dengan tempat mereka berada sebelum semuanya berhimpun di padang sekolah. Para pelajar beatur mengikut kelas masing-masing. Guru-guru tingkatan pula mencatatkan kehadiran pelajar bagi memastikan tiada pelajar yang tertinggal atau terperangkap dalam kebakaran.

Demonstrasi memadam kebakaran dengan menggunakan pili bomba dan hos telah ditunjukkan oleh skuad penyelamat iaitu Skuad Rim. Sejurus kemudian, pelajar diarahkan pergi ke Dewan Srikandi untuk mendengar taklimat daripada pihak bomba. Taklimat ini telah disampaikan oleh Pegawai Kanan Bomba dan Penyelamat Batu Pahat iaitu Encik Bakri. Menerusi taklimat beliau, pelajar didedahkan tentang cara-cara untuk menyelamatkan diri semasa kecemasan. Selain itu, beliau juga menyampaikan teguran dan peringatan kepada pelajar dan guru sebagai panduan dan pengajaran untuk masa yang akan datang.Sebelum latihan kebakaran ini berakhir, warga SMKTA diberi kebenaran untuk melihat kenderaan penyelamat yang digunakan termasuklah motosikal canggih berkusa tinggi yang dinamakan sebagai “Timah Sari ” itu.

Secara keseluruhannya, latihan kebakaran yang diadakan itu telah berjaya mencapai matlamatnya. Melalui latihan ini, pelajar telah dapat mempelajari semangat kerjasama sesama mereka, sikap prihatin terhadap orang lain, dan peka terhadap suasana sekeliling.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

Categories

%d bloggers like this: