Posted by: smkta | August 10, 2009

HARI KELUARGA SMKTA DI PARIT KUDA

oleh Toriani Musa

Pada hari Sabtu 1 Ogos 2009, Kem Desa Embun, Parit Kuda di Jalan Muar yang terletak di lokasi perkampungan tradisional Melayu riuh-rendah dek suara 50 ahli keluarga SMKTA. Daripada anak-anak kecil hinggalah kepada emak-emak dan bapa-bapa atau bujang-bujang dan anak-anak dara, semuanya kelihatan gembira. Hilanglah penat menghadap tugas-tugas rutin seharian. Lupalah diri akan segala stres yang melanda buat seketika. Semuanya gara-gara Hari Keluarga SMKTA 2009 ini.

Seperti biasa, jika ada perhimpunan begini, adalah acara makan-makan… Bermacam-macam makanan disediakan. Antaranya, lontong goreng, ayam goreng, nasi goreng, otak-otak, kuih-muih, dan buah-buahan . Minuman pula ada dua jenis iaitu mata kucing dan cendol. Semua juadah ini disediakan melalui ‘pakatan murni’ warga SMKTA.

Acara pertama yang diadakan ialah pertandingan mewarna yang dikelolakan pleh Pn. Zaliha Basar. Anak-anak comel warga SMKTA begitu bersungguh-sungguh mewarnakan lukisan mengikut kategori masing-masing. Seterusnya, Pn. Pauziah Saubi pula mengendalikan acara sukaneka. Banyak gelagat menarik yang dapat disaksikan ketika ini. Menganyam ketupat mengggunakan riben membabitkan kaum bapa membuka tirai pertandingan. Hebat juga mereka menganyam dan tak kenal putus asa nampaknya! Encik Said, suami Pn Pauziah mengungguli acara ini, manakala bagi kaum wanita pula dimenangi oleh Cik Hazwani. Banyak lagi acara lain yang dijalankan seperti perlumbaan makan buah rambutan, mengasingkan bijirin dan lain-lain. Pada masa yang sama, ada juga guru yang menunjukkan bakat berkaraoke melalui set karaoke yang dibawa oleh En. Haris. Pendeknya, macam-macam ada….

Gambar-gambar menarik semasa Hari Keluarga

KAUM bapa menganyam ketupat...

KAUM bapa menganyam ketupat...

KARAOKE... En. Abid memang berbakat...

KARAOKE... En. Abid memang berbakat...

ACARA lumba makan rambutan..

ACARA lumba makan rambutan..

IBU dan anaknya...

IBU dan anaknya...

ANAK siapakah ini? Upacara penyampaian hadiah

ANAK siapakah ini? Upacara penyampaian hadiah

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

Categories

%d bloggers like this: